Om Oss

Först och främst så är det väldigt roligt att du hittat hit till våran familjära lilla uppfödning av rasen Prazsky krysarik, en stor hund i liten förpackning som förgyller vardagarna med en massa bus och mys. 

Vi har valt att bygga våran SKK;registrerade uppfödning i första hand på så friska individer som möjligt, men vi lägger även stor vikt i den mentala hälsan. Då vi vill få fram små hundar som i grund ska vara friska och trygga i sig själv. Samtidigt som vi självfallet vill bevara rasens egenskaper storlek och utseende.Vi är en liten uppfödning som i första hand ser våra hundar som en ren och skär familjemedlem som får följa med oss på våra olika resor som vardagen erbjuder.
vilket innebär att vi inte kommer fokusera på antalet kullar per år. Utan på individerna i sig. 

Idag har vi tre små guldkorn två tikar Chili, Cayenne och en hanhund Grey på bibehållen avelsrätt, Sen har vi även en Presa Canario tik Zelda på helfoder. som vi i framtiden hoppas på att kunna bidra med en sund avel inom rasen Presa Canario. Och våra 2 blandras katter Kisse och Goliat. 

Sofia heter jag och är en tjej på 30 år som föddes med en muskelsjukdom vid namn Arthrogryposis multiplex congenita. Vilket gör att jag sitter i manuell rullstol. Hundintresset har alltid funnits hos mig. Mest troligen då jag föddes in i hundvärlden då min mor redan 1990 startade sin kennel verksamhet. Redan då jag var 3 år gammal fick jag min första hund, en Lhasa Apso vid namn Sissi. Hon fick tyvärr somna in vid ung ålder. Då jag var ca 4-5 år så fick jag min andra hund av mamma som var en Cavaljer King Charles spaniel vid namn Alfred kallades Affe. Jag introducerades till rasen Prazsky Krysarik via min mor då hon importerade en hane och tre tikar. 
Ca 2008, fick jag ta över en blandras tik av raserna ( Rottweiler, Amstaff och Flat coated retriver) från min syster. Chikita var en energifylld dam som älskade långa promenader och olika problemlösningar. Hon lärde sig allt från spår, sök allmänlydnad och olika servicehundsinriktade moment, som fick tas bort vid 6 års ålder pga njurproblem.

2009 valde jag att gå Hund som yrke 40 v i Umeå. 2012 fick jag möjligheten att ta över en omplacerings tik av rasen Presa Canario. Vid namn Presagauteś Nymf. Rasen i sig träffade jag första gången 2009 på utbildningen Hund som yrke.
2013 i februari fick jag möjligheten att äga min allra första egna renrasiga PK.

2013-2016 så jobbade jag 25% på en bil rekondfirma. På fritiden så spenderade jag med mina 4 hundar, två st Presa canario en tik Nymf och en hane Teddy och 2 st Prazsky krysarik. Chili och Cayenne 
2016 valde jag att byta jobb och gick över till att jobba åt Bärande produkter även där på 25 % där jag för det mästa höll på med rensning och paketering. 
2017 hittade jag kärleken och flyttade till byn Gargnäs i Sorsele kommun. Juni fick jag min första kull på Prazsky krysarik. 

2018 bestämde vi oss för att gifta oss. Sagt och gjort ett bröllopp blev det med nära och kära. Ytterligare ett byte av jobb väntade. Så i februari 2019 började jag jobba på ica i byn vilket innebär att jag har ca 200 meter till jobbet hemmifrån.

2019 fick vi  kullara Harrypotter kullen och Sagan om ringen kullen. Och vårat kennel namn blev godkänt av SKK. 

Min man Mikael är 33 år gammal och fick sin första hund i tidiga tonåren som var en blandras av Australiensisk kelpie och bordercollie vid namn Zorro som tyvärr fick somna in pga sjukdom vid 2 års ålder. Efter det fick blandrashunden Atlaz flytta hem till Micke och hans föräldrar. Där Atlaz levde fram tills han blev 13 år gammal. 

Hundintresset har alltid funnits hos Micke men pga pälsdjursallergin så har antalet hundar varit begränsat.
Utöver Zorro och Atlaz så har även Chihuahuan Turbo funnits i hans vardag.

Försutom hundar så tycker han även  om motorer, bilar, musik och filmer. Han har ett  ganska brett arbetsområde. Då han har jobbat både innom swooch, ordningsvakt energihålsborrare CNC operatör. Men just nu jobbar han 7 / 7 som diamantborrare till Protek.