Prazsky Krysarik

Prazsky krysarik är en hundras av liten modell som ursprungligen kommer ifrån Böhmen i Tjeckien. Där dom kunnat spåra rasens sedan ca 1100 e.kr.

Pk,n har används som både jakthund där dem hade uppgiften att jaga råttor men även som prydnad till det Tjeckiska hovet. På grund av deras eleganta utseende. Men även för att dom är snabba smidiga och har ett välutvecklat luktsinne.
Det tjeckiska hovet gav bort pk,n som gåva till andra hov i Europa.

Så småningom om kunde man finna prazskyn även bland byborna där dom i första hand fick hjälpa till att hålla råttorna borta från gårdarna. Redan i början av 1900 talet så höll rasen på att dö ut. Där Theodor Rotter gjorde ett tappert försök till att öka antalet hundar genom att starta ett avelspogram. Som tyvärr blev avbrutet på grund av andra världskriget.
 

1980 valde man att ta upp, uppbyggnaden av rasen igen vilket har lyckats och antalet individer av rasen ökar stadigt fortfarande.

Rasen har en god potential att användas i de flesta hundaktiviteter, så som lydnad, agility, freestyle och spår. Då pk,n är en lättlärd och arbetsvillig hund med välbevarade jaktinstinkter.

Dom är en snabb, vig, uthållig och energisk ras som är lätt reserverad mot främlingar. Men en trogen familjehund som är både kelig och nyfiken. Inte överdrivet skällig och trots sin storlek villig att medverka i de flesta aktiviteter.
 

Rasen beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund. Som ska vara liten och nästan kvadratisk med kompakt kroppsbyggnad. Där Mankhöjden är 20–23 cm + - 1. Vikten cirka 2,6 kg.
Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, även finns det enfärgade så som gul och röd. Samt Merle

Pälsen är korthårig eller långhårig.

Päronformat huvud med tydligt stop, stora upprättstående, trekantiga öron placerade på skallens bakre del. Rygglinjen skall vara rak. Men helhetsintrycket är viktigast.

Den första Praszky krysariken registrerades in i Sverige 2006 (vad vi vet)

Prazkyn godkändes 2007 i Sverige. Den första kullen föddes och 26 st pk,s importerades det året.

2019 godkändes Pk,n preliminärt i FCI och en ny rasstandard börjar gälla.

Prazsky krysarik tillhör rasgrupp 9