Presa Canario

Presa canario även kallad Doggo canario är en ras som ursprungligen kommer från Kanarieöarna, rättare sagt från Teneriffa  och Gran Canaria. 
Presan härstammar i grunden från de hundar som det spanska erövrarna tog med sig till Sydamerika samt det spanska invandrarnas hundar.  Den så kallade kanariska molosserhunden är omskriven sedan 1600 talet, som b.l.a Bardino majorero. Där hundarnas främsta uppgifter var att jobba som boskaps hund samt vakthund.

idag finns det en helt annan ras vid namn majorero. På 1800 talet när hundhetsning blev en populär aktivitet så korsades dom med b.l.a Bulldog och Bull and Terrier som de invandrade britterna tog med sig.

1940 så förbjöds hundkamper i Spanien och då minskade antalet hundar radikalt. Då startrade räddningsarbete på 1970 talet,. 
Rasklubben bildades 1982 och den Spanska kennelklubben (RSCE) erkände rasen 1983. 

Fram till 2001 namngavs rasen som Perro de presa canario vilket ändrades då FCI godkände rasen och döpte den då till Doggo Canario. Eftersom Perro de presa betyder kamphund på spanska. 2018 ändrade FCI ytterligare namnet på rasen till Presa Canario.

Presa Canarion är en vakt och boskapshund som i Sverige används i första hand som sällskapshund. Dock en ras som inte lämpar sig som förstagångs hund.

Främst för sina egenskaper. Behöver då en ansvarsfull ägare med kunskap och tidigare hunderfarenheter.


Presan har ett jämt temperament och ett stort självförstroende viket gör den väldigt självständig. Presa Canarion är en trogen hund till sin ägare/famlij. På grund av sin vaktegenskap är den misstänksam gentemot främmande.

Rasen ska vara lugn med mycket mod, samt trogen mot sin ägare. Samtidigt ska den vara misstänksam emot främlingar. Till utseende ska den vara massiv men snabb och välbalanserad. 

Hanarna ska vara mellan 60 - 65 cm i mankhöjd och väga ca 50 - 65 kg. medans 
Tikarna ska vara något mindre 56 -61 cm i manken och väga ca 40 - 55 kg
 

Presa Canarion är en medelstor ras där pälsen ska vara kort, grov och slät. Dom finns i Brindel från mörk kastanjefärg  (ljust grått till blont). Kan även vara Fawnfärgade i alla nyanser ända till sandfärgad. Det kan förekomma vita partier på undersida hals, bringa samt bakben och tassar. Någonting som inte är önskvärt och därför bör förekomma så lite som möjligt. Deras mask ska alltid vara svart och aldrig gå högre upp än till ögonen. 

I slutet av 1990 talet introducerades rasen i Sverige, Där den första kända importen  var 1997, då en tik. 1998 importerades en hanhund. 

Varken tiken eller hanen reggistrerades i SKK då rasen ännu inte var godkänd i FCI.2007 godkändes rasen och kunde då registreras i SKK. Redan första året registrerades den första valpkullen av kenneln Presagauteś kennel. 

Rasgrupp 2